Een alcoholverslaving kan niet alleen maar voor lichamelijke problemen zoals allerlei aandoeningen zorgen. Ook in de zakelijke of relationele sfeer kan een verslaving aan alcohol invloed hebben. Iemand die verslaafd is aan alcohol kan zich bovengemiddeld vaak ziek melden op het werk. Of ruzie met vrienden of familie krijgen over het alcoholgebruik.
Wat zijn de ontwenningsverschijnselen van alcohol bij afkicken?
Bij afkicken van alcohol zijn er zowel geestelijke als lichamelijke ontwenningsverschijnselen. In eerste instantie zal de alcoholist moeten leren leven zonder alcohol. Waar er bij tegenslagen een soort medicijn werd ingenomen, moet de alcoholist het nu doen zonder alcohol. Problemen en gebeurtenissen worden zonder alcohol intenser beleefd en dit kan voor de ex-drinker erg wennen zijn. Men ziet dit ook wel als geestelijk afkicken van alcohol.
Daarnaast is er sprake van lichamelijke ontwenningsverschijnselen bij het afkicken van alcohol. Deze afkickverschijnselen kunnen drie dagen tot een week aanhouden. Juist tijdens deze periode kan trek in alcohol het grootst zijn om de afkickverschijnselen te onderdrukken. Bij lichamelijke afkickverschijnselen moet men denken aan zweten, misselijkheid en trillende handen.
Bij zware drinkers kan bij het afkicken een delirium tremens optreden. Er is sprake van een verlaagd bewustzijn, stuipen en men kan last krijgen van hallucinaties en achtervolgingswaanzin. Het is ook mogelijk dat men zich enige tijd angstig of depressief voelt als onderdeel van het afkicken van blowen.
Hulp bij het afkicken van alcohol
Wanneer iemand veel alcohol drinkt en die persoon wil stoppen, dan is het verstandig wanneer hij of zij de hulp van een arts inschakelt. In sommige gevallen is het plotseling stoppen met alcohol gevaarlijk.
Daarnaast kan begeleiding ervoor zorgen dat u ook daadwerkelijk succesvol stopt met drinken. Begeleiding kan bijvoorbeeld in de vorm van groepstherapie of één op één therapie. Men kan ervoor kiezen om te worden opgenomen in een afkickkliniek, maar men kan ook begeleiding krijgen waarbij men één keer per week een begeleider bezoekt.