Af en toe blowen is niet direct gevaarlijk. Dit is iets dat ook veel politici zich te lijken realiseren. Coffeeshops worden in Nederland gedoogd en af en toe laait de discussie om wiet en hasj te legaliseren in de Tweede Kamer op. Ook in de Verenigde Staten zijn er steeds meer plekken waar wiet legaal kan worden verkocht.

 

Maar omdat iets gedoogd is en op termijn mogelijk wordt gelegaliseerd, betekent dat niet automatisch dat het gebruik ervan zonder gevaar is. Men kan te veel en te vaak gaan blowen en dan kan men er wel degelijk verslaafd aan raken. Vooral de nadelen van blowen worden dan merkbaar. Men kan niet meer goed in slaap komen of genieten van dingen zonder te blowen of men wordt door het blowen lui of ongemotiveerd. Afkicken van blowen zou dan een verstandige stap zijn.

 

Wat zijn de afkickverschijnselen van blowen?

De afkickverschijnselen van blowen kunnen enkele dagen aanhouden. Vooral wanneer u in één keer stopt met blowen kunt u er het meest last van krijgen. Sommige mensen ervaren overigens helemaal geen afkickverschijnselen en vragen zich af waarom ze zo lang hebben gewachten met stoppen met blowen. Anderen kunnen juist heel veel last hebben van de afkickverschijnselen. Over het algemeen kan worden aangenomen dat hoe langer en hoe meer men heeft geblowt, hoe groter de kans op afkickverschijnselen en hoe heftiger deze kunnen zijn.

 

Een eerste ontwenningsverschijnsel waar eigenlijk veel ex-blowers over klagen is het slechte in slaap kunnen vallen tijdens de eerste periode nadat men met het blowen gestopt is. Lukt het toch om te slapen, dan kan men intens gaan dromen en zelfs vaker last van nachtmerries krijgen. Valeriaanthee of -tabletten kunnen helpen om wat gemakkelijker in slaap te komen wanneer u net bent gestopt met blowen.

 

U kunt zich tijdens de eerste periode onrustig voelen. Vooral wanneer u het blowen gebruikte om te ontspannen of te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit kan het even wennen zijn om alles zo intens te beleven. Door de onrust kan alles tijdens de eerste periode even te veel lijken en u kunt last krijgen van stemmingswisselingen. Soms kunt u zelfs het gevoel krijgen dat er maar iets hoeft te gebeuren en u kunt uit uw slof schieten. Het is dan ook aan te raden om tijdens de eerste periode niet al te veel afspraken te maken waar er (te) veel van u wordt verwacht.

 

U kunt tijdens de eerste paar dagen last krijgen van koorts. U voelt zich benauwd en kunt zich slecht concentreren. Ook hierdoor kunt u extra onrustig of prikkelbaar worden. Net als bij het slapen kunnen hier valariaanthee of valariaantabletten helpen om wat meer te ontspannen. Ook hebben veel mensen goede ervaringen met Sint-Janskruid om wat meer te ontspannen tijdens de eerste periode na het stoppen met blowen.

 

De ontwenningsverschijnselen worden door ex-blowers die ermee te maken krijgen vanzelfsprekend als een last ervaren. Het stoppen met blowen kan immers enorme invloed hebben op uw stemming of uw functioneren. Zoals eerder geschreven is het dan ook verstandig om tijdens de eerste dagen na het stoppen met blowen rustig aan te doen en niet te veel afspraken te maken die te veel energie van u vragen. Zorg wel dat u zich niet geheel afsluit van de buitenwereld want afleiding zoeken is iets dat na het stoppen met blowen ook verstandig kan zijn.

 

Professionele hulp tijdens de afkickverschijnselen van blowen

Zoals eerder geschreven zal de één meer last van de afkickverschijnselen van blowen hebben dan de ander. Voor mensen waarbij de afkickverschijnselen heftig zijn en die denken dat ze niet op eigen kracht kunnen stoppen met blowen, zijn er verschillende vormen van professionele hulp beschikbaar.

 

Allereerst is het mogelijk om deel te nemen aan een praatgroep met lotgenoten. U kunt dan samen met anderen die ook stoppen met blowen ervaringen delen. Zo staat u er niet alleen voor. Doordat u ervaringen met anderen deelt wordt u bewuster voor de valkuilen en het risico om terug te vallen op uw verslaving dan wanneer u in uw eentje zou stoppen met blowen. U motiveert elkaar in een praatgroep.

 

Daarnaast is het mogelijk om één op één therapie te krijgen bij een professionele behandelaar. Vindt u het eng om in een praatgroep te vertellen waar u tegenaan loopt bij het stoppen met blowen, dan is een één op één behandeling een goed alternatief. Meestal maakt u afspraken over uw gebruik met de behandelaar. Op deze manier is er ook een stok achter de deur wanneer u wilt stoppen met blowen door het gebruik eerst af te bouwen.

 

Een laatste mogelijkheid is opname in een afkickkliniek. Ook hier is er vaak sprake van contact met andere mensen die ook aan het afkicken zijn. Hoewel opname in een afkickkliniek misschien heftig in de oren zal klinken, is het een effectieve methode om te stoppen met blowen en om ook echt gestopt te blijven. Een voorwaarde voor stoppen met blowen via opname in een afkickkliniek is dat men er wel daadwerkelijk achter staat. Soms wordt via een urinetest gemeten of men daadwerkelijk niet heeft gebruikt, als een soort stok achter de deur.