Wat is verslaving?

Genotmiddelen zoals alcohol, tabak en drugs komen in elke cultuur voor. Niet iedereen die ze gebruikt is verslaafd. Echte verslaving duidt op afhankelijkheid van het genotmiddel. Wanneer iemand verslaafd is zal hij onrustig worden als hij het genotmiddel lang niet kan gebruiken. De persoon heeft het gebruik van het middel niet meer onder controle. Hij of zij gebruikt steeds meer dan voorgenomen en kan uiteindelijk het grootste deel van de dag bezig zijn met het gebruik.

 

Een verslaving kan erg invaliderend werken. Contacten met vrienden en familie worden slecht onderhouden en de omgeving bestaat uiteindelijk alleen maar uit medegebruikers. Dergelijke contacten zijn vaak oppervlakkig en zijn meestal gebaseerd op het gezamenlijke middelengebruik.

 

 

Lichamelijke en geestelijke verslaving

Verslaving kan lichamelijk en geestelijk zijn. Wanneer je lichamelijk aan een genotmiddel verslaafd bent dan ga je bijvoorbeeld trillen en zweten wanneer je het middel lang niet hebt gebruikt of slapeloosheid en misselijkheid treden op. Dergelijke reacties worden ook wel ontwenningsverschijnselen genoemd. Het lichaam reageert erop wanneer iemand stopt met het gebruik van het genotmiddel. Zie deze reacties als onderdeel van het afkicken.

 

De geestelijke verslaving kan zich uiten door het steeds trek hebben in het genotmiddel of steeds aan het genotmiddel moeten denken. Veel gebruikers voelen zich niet meer prettig zonder het middel. Zo zal iemand die verslaafd is aan roken, om de zoveel tijd willen roken. En zo zeggen veel cannabisverslaafden bepaalde activiteiten erg saai te vinden zonder een joint gerookt te hebben.

 

 

Raak ik gemakkelijk verslaafd?

Verschillende factoren bepalen of je gemakkelijk verslaafd raakt aan een middel. Ten eerste ligt het eraan in welke mate het middel verslavend is. Tabak en sommige drugs hebben een zeer verslavende werking. Maar het hangt ook af van de persoon. Als je nog een keer trek in het middel hebt, geef je daar dan aan toe of kun je het genotmiddel een tijdje laten liggen? Bovendien heeft je omgeving ook nog een grote invloed op de kans op verslaving. Wordt er in je omgeving veel gerookt, gedronken of drugs gebruikt?

 

Om de kans op verslaving te verkleinen zul je een genotmiddel met mate moeten gebruiken. Ben je gewend om iedere dag alcohol te drinken, drink dan ook eens twee dagen per week niet. Drink je iedere dag zes glazen alcohol? Probeer dat dan eens af te bouwen naar drie glazen per dag. Voor roken en blowen of andere drugs geldt hetzelfde. Probeer het alleen maar af en toe te doen en zorg dat je ook omgaat met mensen die dergelijke middelen niet gebruiken.

 

 

Hulp bij verslaving

Mocht je verslavingsproblemen hebben en het gevoel hebben dat je die niet alleen kunt oplossen, overweeg dan eens om hulp te zoeken. Misschien is dat lastig omdat je je schaamt. Of ben je bang om door de hulpverleners als een junk te worden aangezien. Bedenk je echter dat hulpverleners je altijd als een gewoon mens zullen zien. Maar dat je op dit moment gewoon een ernstig probleem hebt waar gelukkig hulp voor bestaat. Wanneer je straks afgekickt bent zal je levenskwaliteit omhoog gaan.