Heel lang werd er door specialisten gezegd dat blowen niet verslavend is. Hierop zijn ze recentelijk teruggekomen. Het percentage THC, de werkzame stof in cannabis, is de afgelopen jaren flink opgevoerd. Veel mensen melden zich bij de huisarts of bij verslavingszorg met een softdrugsverslaving. Met dit feit in het achterhoofd moet er niet te lichtzinnig over een blowverslaving worden gedaan.

 

 

Blowen begint vaak onschuldig

Vaak begint blowen onschuldig. Ook al ben je nog zo een verstokte cannabisgebruiker, ooit was je een eerste joint aan het roken en was het niet je idee om dagelijks te blowen. Voordat je echt verslaafd aan blowen raakt heb je een bepaald traject afgelegd. In de meeste gevallen begint het met experimenteren met vrienden. Vaak onschuldig. Niet met de intentie om echt verslaafd aan blowen te raken. Maar wanneer het blowen goed bevalt gaat men het al snel vaker doen. Van bijvoorbeeld een keer in de maand naar elk weekend, naar dagelijks. In dat geval beginnen ook de nadelige gevolgen van blowen merkbaar te worden.

 

 

De nadelige gevolgen van verslaafd zijn aan blowen

Dagelijks blowen brengt een aantal nadelige gevolgen met zich mee. In eerste instantie heb je door blowen minder zin om actief bezig te zijn. Vaak gaat blowen gepaard met op de bank zitten en televisie kijken. Heb je geen zin om actief bezig en om bijvoorbeeld naar de sportschool te gaan of een stuk te gaan fietsen, dan heb je niet voldoende beweging voor een gezonde levensstijl. Daarnaast komt verzaking van sociale contacten en arbeidsverplichtingen regelmatig voor bij mensen die verslaafd zijn aan blowen. Ook kan het zijn dat alle activiteiten die de persoon onderneemt op blowen gericht zijn en dat de vriendenkring alleen bestaat uit mensen die ook blowen.

Bij veel mensen komt het voor dat ze niet meer kunnen slapen zonder een joint gerookt te hebben, wanneer ze verslaafd zijn aan blowen. Of niet meer genieten van bepaalde activiteiten wanneer er niet geblowd is. Een activiteit die de persoon stoned nog leuk vond, kan nuchter opeens heel saai zijn.

 

 

Wat te doen als je verslaafd bent aan blowen?

Allereerst moet er natuurlijk een herkenning zijn. Wanneer je negatieve gevolgen van het blowen ondervindt (ook al vallen ze nog mee) is het raadzaam om eens over minderen of stoppen met blowen na te denken. Wanneer je stopt met blowen zullen de negatieve effecten weggaan.

Natuurlijk is het gemakkelijk om te zeggen dat je met blowen moet stoppen. Een blowverslaving moet als een serieuze verslaving worden gezien. Daarom zijn er afkickklinieken die zich puur op de blowverslaving richten. Je kunt opgenomen worden en een activiteitenprogramma volgen. Maar je kunt ook thuis afkicken van blowen met hulp van verslavingszorg. Je gaat dan wekelijks naar een sessie over afkicken.