Acupunctuur

Acupunctuur is al een lange tijd onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. De geschiedenis van acupunctuur gaat meer dan 2500 jaar terug en heeft veel raakvlakken met de Chinese filosofie. Traditioneel gezien wordt bij acupunctuur gewerkt met naalden (de zogenaamde hao tjen-naalden) die in verschillende delen van het lichaam geplaatst worden.

 

De vorm van acupunctuur die bij het stoppen met roken wordt gebruikt, is ooracupunctuur. Deze vorm van acupunctuur wordt ook wel auriculotherapie genoemd. De acupunctuur wordt toegepast om de ontwenningsverschijnselen die het stoppen met roken met zich meebrengt, de verminderen. Ontwenningsverschijnselen zoals onrust, meer willen eten, problemen met slapen en concentratieproblemen.

 

 

Redenen om te stoppen met roken via acupunctuur

Uiteindelijk maakt het niet echt uit hoe u stopt met roken. Er zijn namelijk diverse manieren. U kunt "cold turkey" gaan, daarbij stopt u van de ene op de andere dag met roken. Of u mindert het roken eerst en stopt daarna. Dit minderen kan al dan niet met behulp van nicotinepleisters, -kauwgom of zuigtabletten.

 

Belangrijker dan hoe u stopt met roken, zijn uw redenen om te stoppen met roken. Dit kunnen best verschillende redenen zijn. Allereerst is roken natuurlijk een aanslag op uw gezondheid en leeft u gezonder wanneer u niet rookt. Daarnaast kost roken veel geld. Geld dat u waarschijnlijk liever aan andere zaken besteed. Ook stoppen veel mensen met roken omdat zij niet meer afhankelijk willen zijn van nicotine. Roken werkt immers verslavend en veel rokers worden onrustig wanneer zij een tijdje niet kunnen roken. Door veel rokers wordt dit als een nadeel van roken ervaren.

 

 

De werkwijze bij stoppen met roken via acupunctuur

Bij stoppen met roken via acupunctuur worden twee afspraken met de acupuncturist gemaakt. Het is belangrijk dat de klant op de dag van de eerste afspraak niet heeft gerookt. De acupuncturist plaatst op de eerste afspraak twee zogenaamde verblijfsknopjes in het oor. Deze plekken zijn niet zomaar gekozen. Acupunctuur op deze punten zorgt ervoor dat de wilskracht om te stoppen groter wordt. Ook zorgt het ervoor dat de klant de smaak van tabak vies gaat vinden en worden de ontwenningsverschijnselen verminderd.

 

Het is de bedoeling dat de verblijfsknopjes weken blijven zitten. Er volgt een nieuwe afspraak met de acupuncturist, waarbij de verblijfsknopjes op het andere oor worden geplaatst. Deze kunnen na twee weken door de klant zelf worden verwijderd. Soms is een derde of vierde afspraak nodig.

 

Natuurlijk is behandeling met acupunctuur alleen succesvol wanneer u zelf honderd procent achter het stoppen staat. Uiteraard is het belangrijk dat u uiteindelijk geen sigaret meer opsteekt. Het is dus niet zo dat u alleen maar op de acupunctuur moet vertrouwen voor het succesvol stoppen met roken.