De Easyway methode van Allen Carr

De Easyway methode wordt aangeboden in de vorm van workshops, een boek, een videotraining en telefonische consults. Bij de Easyway methode leert de roker dat het stoppen met roken geen gemis van een sigaret is, maar dat het een gift is en dat de roker vooral moet genieten van de ontwenningsverschijnselen.

De methode geeft inzicht in het verslavingsmechanisme van roken, waardoor de roker zijn of haar eigen rookgedrag gaat doorzien. Het laat zien dat het stoppen met roken geen wilskrachtgevecht hoeft te zijn. Volgens Allen Carr blijft iemand roken om twee redenen, namelijk:

  • Hersenspoeling door de tabaksindustrie
  • Nicotineverslaving van de roker

 

 

Allen Carr: Hersenspoeling door de tabaksindustrie

Voordat reclame voor tabaksproducten verboden werd, heeft de tabaksindustrie jarenlang alles aangegrepen om het roken een gezellig en ontspannen imago te geven. Iedereen kent de reclame met de Marlboro cowboy nog. Door dergelijke hersenspoeling via reclames denkt de roker dat de sigaret een ontspannende werking heeft. In werkelijkheid heeft iemand die rookt veel meer last van stress en gespannenheid dan iemand die niet rookt.

Ook het zogenaamde concentratieverhogend effect veegt Allen Carr van de tafel. Iemand die rookt heeft namelijk om de zoveel tijd last van ontwenningsverschijnselen, waarbij het lichaam om nicotine vraagt. Bij de meeste rokers is dit ongeveer om het uur.

 

 

Allen Carr: Nicotineverslaving van de roker

Een andere factor waardoor de roker blijft roken, is volgens Allen Carr het verslavende effect van nicotine. Dit is puur lichamelijk, schrijft de ervaringsexpert in zijn boek. Om de keten te doorbreken moet de roker stoppen met het aanvoeren van nicotine. Volgens Allen Carr is het roken van een sigaret puur het opheffen van de ontwenningsverschijnselen die zijn ontstaan door de vorige sigaret.

 

 

De training

De training van Allen Carr duurt meestal vijf tot zes uur. Aan de bijeenkomst doen maximaal vijftien personen mee. Wie er behoefte aan heeft, kan vervolgsessies van 2,5 uur per sessie volgen.

 

 

Het boek

Het boek telt 151 pagina's en is verdeeld in 44 korte hoofdstukken, waarvan één leeg hoofdstuk. Dit is het hoofdstuk "De voordelen van het roken". Het boek leest fijn door en roept echt een enthousiasme op om te stoppen met roken. Het boek neemt de geestelijke verslaving weg.

 

 

Gewoon doorroken

Tijdens het volgen van de training en het lezen van het boek van Allen Carr kan de roker gewoon blijven doorroken. Op de laatste bladzijde van het boek wordt de laatste sigaret pas gedoofd. De training sluit na het roken van de laatste sigaret af met een ontspanningsoefening.