Stoppen met roken: de voordelen

De voordelen van het stoppen met roken zijn als volgt:

 

  • Je bent niet meer afhankelijk van een sigaret
  • Je reuk- en smaakvermorgen herstellen zich
  • Je conditie gaat met sprongen vooruit
  • Je bespaart veel geld
  • Je gaat er beter uitzien en lekkerder ruiken
  • Minder kans op allerlei ziektes
  • Je krijgt meer zelfvertrouwen

 


Je bent niet meer afhankelijk van een sigaret

Je kent het vast wel. Je bent op een plek waar niet gerookt mag worden. Je zit bijvoorbeeld een paar uur in het vliegtuig. Omdat je lichaam vraagt naar nicotine begin je na verloop van tijd een beetje onrustig te worden. Stoppen met roken guru Allen Carr noemt dit ook wel het "nicotinemonstertje" dat binnenin iedere roker zit. Wanneer je stopt met roken, stopt je lichaam na verloop van tijd ook met het vragen naar nicotine. Dit gebeurt al binnen enkele dagen na het stoppen met roken. Je lichaam herstelt zich en heeft na verloop van tijd de nicotine niet meer nodig.

 


Je reuk- en smaakvermorgen herstellen zich

Roken tast het reuk- en smaakvermogen aan. Je kunt door het roken dus minder goed ruiken en minder goed proeven. Het reuk- en smaakvermogen herstellen zich wanneer je stopt met roken. Het is dan ook geen wonder dat veel mensen die gestopt zijn met roken zeggen meer te genieten van eten: het smaakt immers lekkerder wanneer je niet rookt.

 

 

Je conditie gaat met sprongen vooruit

Tabaksrook bevat koolmonoxide. Deze hecht zich aan de rode bloedcellen. In plaats van koolmonoxide zou eigenlijk zuurstof zich aan deze rode bloedcellen moeten hechten. Door het roken wordt de zuurstof verdrongen waardoor je lichaam onvoldoende zuurstof krijgt. Ook wordt je longcapaciteit door het roken verlaagd. Zowel het gebrek aan zuurstof in je spieren en organen als de lagere longcapaciteit zorgen ervoor dat je een slechtere conditie krijgt. Wanneer je stopt met roken herstelt je lichaam zich en zal je conditie beter worden.

 

 

Je bespaart veel geld

Op het moment van schrijven ligt de prijs van een pakje sigaretten rond de zeven euro. Iemand die een pakje per dag rookt, is dus jaarlijks 365 x 7 euro = 2555 euro kwijt aan roken. Met dit geld kun je veel andere leuke dingen doen. Wie dus krap bij kas zit en rookt, zou dus toch eens moeten gaan nadenken over stoppen met roken.

 

 

Je gaat er beter uitzien en lekkerder ruiken

Eerlijk is eerlijk. Van iemand die rookt gaat de huid er na verloop van tijd sneller oud uitzien dan de huid van iemand die niet rookt. Ook is de huid van iemand die rookt over het algemeen bleker dan die van iemand die niet rookt. Als je stopt zul je al snel een gezonder kleurtje krijgen. Wanneer je ook last hebt van gele tanden of vingers, bedenk je dan dat je daar geen last meer van zult hebben wanneer je stopt met roken. Ook ruik je dan niet meer naar sigarettenrook.

 

 

Minder kans op allerlei ziektes

De lijst van ziektes die je van roken op kunt lopen is erg lang. Het is niet zozeer de nicotine die deze ziektes kan veroorzaken of bespoedigen, maar de andere stoffen die er in tabak zitten. Een sigaret bevat meer dan vierduizend chemische stoffen. Als je stopt met roken loop je minder snel de kans op de ziektes die bij roken verbonden zijn, zoals longkanker en COPD.

 

 

Je krijgt meer zelfvertrouwen

Wanneer je stopt met roken krijg je op den duur meer zelfvertrouwen. Misschien is het in het begin even moeilijk om gestopt te zijn. In het begin zal het lichaam namelijk af en toe gaan schreeuwen om nicotine. Maar wanneer je dit overwint, krijg je een hoop zelfvertrouwen. Roken is namelijk zeer verslavend en omdat je deze verslaving overwonnen hebt, voel je je alsof je de hele wereld aankunt.