Het sluipt er gemakkelijk in. Eerst blowde je nog samen met vrienden. Omdat je er ontspannen van wordt, begin je ook thuis wanneer je alleen bent met blowen. Eerst alleen in het weekend, maar nu rook je dagelijks één of meerdere joints. En dan beginnen de problemen. Het creatieve en het gevoel voor humor dat blowen je gaf verdwijnt en je verlangt alleen nog maar naar de roes die blowen je geeft.

Sporten doe je niet meer omdat je het leuker vindt om stoned naar de televisie of naar een beeldscherm te staren. Ook je familie en niet-blowende vrienden zie je niet meer zo vaak. Een grote valkuil waar veel mensen die dagelijks blowen mee te maken krijgen.

 

 

De voordelen van stoppen met blowen

Hieronder staan de voordelen van het stoppen met blowen op een rij.

 

  • Je houdt meer geld over
  • Niet meer afhankelijk van cannabis
  • Minder kans op psychische problemen
  • De natuurlijke slaap herstelt zich

 

 

Je houdt meer geld over

Cannabis is duur. Een goede gram wiet kost al snel tien euro. Ga ervan uit dat een stevige wietroker toch wel een gram per dag rookt. Een jaar bestaat uit 365 dagen. 365 x 10 euro is 3650 euro. We hebben het hier alleen maar over wat blowen je kan kosten aan de cannabis zelf. Daarnaast heb je vloeitjes en tipjes nodig. En wanneer je de cannabis niet puur rookt, zoals de meeste blowers, dan komt daar de prijs van tabak nog eens bij.

 

 

Niet meer afhankelijk van cannabis

Iemand die cannabisverslaafd is, wordt onrustig wanneer er geen cannabis voorhanden is. Misschien herken je het zelf wel. 's Avonds laat kom je thuis met de ontdekking dat je geen wiet meer hebt. En de coffeeshop gaat over vijftien minuten dicht. Je scheurt op je fiets door de kou en de regen om snel die gram te halen. Iedere blower zal beamen dat dit een stresssituatie is. Wanneer je gestopt bent met blowen zul je je geen zorgen meer hoeven maken of je nog wel wiet in huis hebt. Dat zal je een hoop minder stress opleveren.

 

 

Minder kans op psychische problemen

Cannabis heeft een zogenaamde psycho-actieve werking. Dit betekent dat het invloed heeft op je geest. Bijvoorbeeld je stemming, gevoel en je waarneming. Het behoeft dan niet al te veel uitleg wanneer wij stellen dat cannabis latent aanwezige psychische problemen of aandoeningen kan triggeren of verergeren. Zo kan blowen een angststoornis of paniekaanvallen veroorzaken. Het vaak gehoorde tegenargument dat zo'n aandoening latent aanwezig moet zijn en "men dus niet zo snel risico loopt" is geen standvastig tegenargument. Latente aanwezigheid is immers niet zichtbaar en iemand kan ook op latere leeftijd nog last krijgen van bijvoorbeeld schizofrenie.

 

 

De natuurlijke slaap herstelt zich

Blowen heeft invloed op je hersenen en op je slaap. Er zijn mensen die zeggen dat ze zonder eerst te blowen niet kunnen slapen. De joint die wordt gerookt voor het slapen gaan heeft onder de blowers zelfs een speciale naam gekregen: de "slaapjoint". Sommige mensen die stoned gaan slapen worden de volgende ochtend stoned wakker. Dromen door het blowen minder goed - en door veel blowers zelfs helemaal niet - onthouden. Wanneer je stopt met blowen zal je natuurlijke slaap zich herstellen. Je gaat dieper en beter slapen en je gaat je dromen beter onthouden.