Ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met blowen

Bij iemand die lang heeft geblowd kunnen de volgende ontwenningsverschijnselen enkele dagen tot enkele weken optreden na het stoppen.

 

 • Veel dromen en vooral vreemde dromen (nachtmerries)
 • Een aanhoudend warm en benauwd gevoel (koortsachtig)
 • Moodswings (soms zelfs huilen)
 • Lusteloos gevoel, alles is opeens saai zonder joint
 • Slecht slapen, soms zelfs een paar nachten helemaal niet slapen
 • Een gevoel van onrust, slecht kunnen concentreren
 • Hoofdpijn
 • Het gevoel iets te missen, leegte, depressief gevoel


Deze ontwenningsverschijnselen zullen per persoon in intensiteit verschillen. Dagelijkse blowers lopen het meest kans op bovenstaande klachten. Het gevoel van onrust en het slecht slapen zijn de meest gehoorde klachten. De ontwenningsverschijnselen worden in de meeste gevallen na pakweg twee of drie dagen draaglijker en verdwijnen binnen maximaal twee weken.

 

 

Hoe kom ik die eerste dagen door na het stoppen met blowen?

Hoe meer je last hebt van de ontwenningsverschijnselen, hoe sneller je één van de volgende gedachten kunt krijgen:

 

 • "Zie je wel, nu is niet het moment om te stoppen met blowen"
 • "De ontwenningsverschijnselen zijn zo erg. Ik kan maar beter blijven blowen"
 • "Ik heb nu X dagen niet geblowt. Nu kan ik wel weer een joint opsteken"


De ontwenningsverschijnselen worden door sommigen als zo vervelend ervaren, dat zij geneigd zijn weer een joint op te steken om deze ontwenningsverschijnselen te stoppen. Maar dit is een zeer grote valkuil. Realiseer je in de eerste dagen op de momenten dat je het even moeilijk hebt, dat de meeste klachten juist door het blowen zijn veroorzaakt. Je bent afhankelijk van het blowen geworden en de enige manier om dat te doorbreken is door geen nieuwe joint op te steken. De ontwenningsverschijnselen verdwijnen echt na een aantal dagen, ook al lijkt het in het begin eeuwen te duren.

Het slechte slapen en het rusteloze gevoel kun je tegengaan door valeriaanthee te drinken of valeriaantabletten in te nemen. Helpt dit niet en heeft het slechte slapen teveel invloed op je dagelijkse leven, zoals het functioneren op het werk, raadpleeg dan eens de huisarts. Deze kan diverse slaapmiddelen voorschrijven, waaronder oxazepam of diazepam. Deze middelen dienen voor niet langer dan enkele weken te worden voorgeschreven, omdat deze middelen op hun beurt ook weer een verslavende werking hebben. Laat dat echter geen excuus zijn om weer naar de joint te grijpen. Het slechte slapen mag geen reden zijn om weer in je oude verslaving te vervallen.

Sint-Janskruid kan helpen om het gevoel van leegte wat te verminderen, maar let op: Sint-Janskruid kan er ook juist weer voor zorgen dat je slechter slaapt. Ben je iemand die al zeer onrustig slaapt door het stoppen met blowen, laat de Sint-Janskruid dan staan. Om je beter te voelen kun je ook gaan sporten. Door het sporten zweet je de THC uit het lichaam en worden er in je hersenen stofjes aangemaakt waarvan je je ook gezonder en gelukkiger gaat voelen.

Uiteindelijk is het stoppen met blowen vooral een mentaal spelletje. Zie de ontwenningsverschijnselen als een spel van jouw hersenen om jou te verleiden weer een joint op te steken. En om jou zo weer terug naar je verslaving te brengen. Geef hier dus niet aan toe. Het ergste is in de meeste gevallen binnen drie dagen voorbij. Kon je de eerste twee dagen niet goed slapen, dan zul je waarschijnlijk de derde nacht door de ontstane vermoeidheid juist heerlijk slapen. Bedenk je dat de intensiteit van de ontwenningsverschijnselen iedere dag vermindert. Focus je op de voordelen die stoppen met blowen je geeft.

 

 

De voordelen van stoppen met blowen

Focus je op de momenten dat je het moeilijk hebt op de voordelen van het stoppen met blowen.

 

Niet meer verslaafd en afhankelijk

Bijna dwangmatig moeten controleren of je nog genoeg wiet hebt, 's avonds laat in het donker en in de kou nog snel naar de coffeeshop rennen, een jointje om te kunnen slapen. Problemen waar jij straks niets meer mee te maken hebt. Jij krijgt meer rust in je hoofd omdat je je niet meer druk hoeft te maken of je nog wel genoeg wiet hebt en of je wel goed kunt slapen zonder wiet. Jij bent dan immers afgekickt.

 

Je houdt veel geld over

Blowen is geen goedkope hobby. Een gram goede wiet zal al snel tien euro kosten en daar kan iemand drie tot vier joints uit draaien. Nu zal een dagelijkse blower al snel drie tot vier joints per dag roken. Bij tien euro per dag wegroken en dat 365 dagen per jaar, zal blowen dus al ruim 3000 euro per jaar kunnen gaan kosten. Daar zijn de prijzen van tabak, vloeitjes en tipjes voor het gemak niet bij ingecalculeerd. Bedenk je wat je allemaal met dit geld kunt doen.

 

Je zult je uiteindelijk fitter voelen

Tijdens de eerste paar dagen na het stoppen met blowen zul je je misschien futloos voelen en nergens zin in hebben. Maar is dat voor veel mensen die blowen juist niet anders? Veel mensen voelen zich moe na een joint en zullen na het blowen niet met het idee komen om de marathon te gaan rennen. Wanneer je van de ongezonde cannabisverslaving af bent, zul je je veel fitter voelen en productiever zijn dan eerst.