Nicotineverslaving

Roken werkt zeer verslavend. Het is op bijna ieder pakje sigaretten te lezen. De verslavende stof in tabak is nicotine. Bij het roken komt de nicotine in het bloed terecht en wordt binnen acht seconden naar de hersenen geleid, waarna de gewenste effecten van het roken optreden. De helft van de nicotine is na een uur echter alweer verdwenen. Omdat nicotine zo verslavend is en het nicotinepeil op na verloop van tijd op een laag niveau komt, krijgt de roker zin in een sigaret. Het is ook de reden waarom rokers onrustig kunnen worden wanneer er lang niet gerookt mag worden: het lichaam vraagt om nicotine en krijgt dat niet. Wanneer je stopt met roken gaat je lichaam na enkele dagen stoppen met steeds om nicotine vragen. Op die manier krijg je weer de controle terug over je eigen lichaam.

 

 

Roken is een aanslag op je lichaam

Roken heeft een negatieve invloed op je gezondheid. Het is niet zozeer de nicotine die ongezond voor je lichaam. Sigarettenrook bevat ongeveer drieduizend chemische stoffen waarvan een groot deel kankerverwekkend zijn. Ook loopt een roker meer kans een ziekte aan de longen op te lopen, zoals COPD. Bij deze chronische longziekte wordt tachtig procent van de gevallen veroorzaakt door roken. Ook heeft roken grote invloed op je uiterlijk. Je huid gaat er snel ouder uitzien en veel rokers hebben last van gele vingers en gele tanden.

 

 

Als je stopt wordt je conditie beter

Normaal gesproken nemen de rode bloedcellen zuurstof op om de rest van ons lichaam van zuurstof te voorzien. Wanneer je aan het roken bent neemt ons bloed in plaats van zuurstof koolmonoxide op. Er gaat dus minder zuurstof naar je spieren en je organen. Dit zorgt ervoor dat je conditie achteruit gaat. Gelukkig wordt je conditie al snel weer beter wanneer je stopt met roken. Je longen beginnen dan aan een grote schoonmaak, waarvan het effect na enkele dagen al merkbaar is. Je ademhaling en uithoudingsvermogen gaan met sprongen vooruit.

 

 

Je bespaart veel geld met het stoppen

De prijzen van tabak zijn de laatste jaren flink gestegen. Als je een pakje sigaretten per dag rookt, en er vanuit gaat dat een pakje sigaretten rond de zes euro kost, dan rook je jaarlijks al zo'n kleine 2200 euro weg. Met dit geld kun je veel andere leuke dingen doen. Je zou er twee keer van op vakantie kunnen. Wanneer je krap bij kas zit zou stoppen met roken toch een serieuze overweging moeten zijn. En dan mag je jezelf best verwennen met een abonnement bij de plaatselijke sportschool. Zodat je lichaam nog sneller herstelt.