De ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met roken

Roken heeft erg veel invloed op ons lichaam en op onze geest. Mensen merken dit over het algemeen pas wanneer ze gestopt zijn met roken. Na het stoppen kunnen er allerlei problemen ontstaan. Hieronder de ontwenningsverschijnselen waar veel mensen mee te maken krijgen wanneer ze gestopt zijn met roken.

 

 

Steeds trek in een sigaret

Het is logisch dat u na het stoppen nog weleens trek heeft in een sigaret. U heeft het roken van een sigaret lange tijd als een moment van ontspanning gezien. Ook uw lichaam is gewend geraakt aan de nicotine die u binnenkrijgt wanneer u aan het roken bent. De kans is groot dat uw lichaam ook afhankelijk is geworden van de nicotine. Een ontwenningsverschijnsel dat optreedt wanneer het nicotinepeil in uw lichaam te ver zakt is dat u trek krijgt in een sigaret. Vaak gaat dit ook samen met onrust.

 

 

Onrust

Omdat het lichaam nicotine verwacht en dit niet krijgt, kunt u onrustig gaan worden. Het lukt u niet om te ontspannen en u heeft weinig geduld. Het kan ook goed worden omschreven als een "gespannen" gevoel.

 

 

Slaapproblemen

Wanneer u net gestopt met bent roken kunt u de eerste dagen problemen hebben met slapen. U slaapt onrustig om soms helemaal niet. Het kan zomaar zijn dat u in de eerste dagen zwetend wakker wordt. Ook is het mogelijk dat u meer gaat dromen in de eerste dagen dat u bent gestopt met roken.

 

 

Problemen met de spijsvertering

Veel mensen die net zijn gestopt met roken hebben ook last van verstopte darmen in de eerste dagen. Ook kunnen er problemen met de maag ontstaan. Sommige mensen zijn geneigd om meer te gaan snoepen of meer koffie te drinken na het stoppen met roken. Ook hierdoor kunnen weer problemen ontstaan.

 

 

Geïrriteerdheid en somberheid

Tijdens de eerste dagen na het stoppen kunt u wat sneller geïrriteerd zijn. Vaak hebben mensen in de eerste dagen weinig zin om allerlei dingen te ondernemen. Ze voelen een soort leegte en worden daardoor futloos.

 

 

Emotionele buien

Het kan ook zijn dat u erg emotioneel wordt in de eerste dagen. Dit kan vervelend zijn, maar houdt er rekening mee dat deze buien worden veroorzaakt door het afkicken. De emotionele buien gaan na een tijdje weer weg.

 

 

Hulp bij het stoppen met roken

De ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met roken maken het er over het algemeen niet gemakkelijker op. Veel mensen kunnen wel wat hulp gebruiken. U kunt het stoppen gemakkelijker maken door gebruik te maken van nicotinevervangers, zoals nicotinepleisters, nicotinekauwgom en nicotinetabletten. Omdat u bij het gebruik van sommige nicotinevervangers te maken kunt krijgen met bijwerkingen, kan het geen kwaad om u eerst te verdiepen in de verschillende nicotinevervangers voordat u ze gaat gebruiken.

 

Ook zijn er allerlei vormen van begeleiding mogelijk. U kunt bijvoorbeeld telefonische coaching krijgen, waarbij u gedurende enkele weken een aantal telefonische gesprekken zult voeren. Ook is persoonlijke coaching mogelijk. Hierbij gaat het om face-to-face gesprekken met een begeleider. Verder kunt u kiezen voor groepstraining en leefstijltraining.