Alcoholverslaving
Voor de meeste mensen is het heel gewoon om een alcoholisch drankje te drinken. Vooral in de zomer kan een drankje drinken op het terras erg lekker zijn. Voor de meeste mensen is het drinken van een biertje of een wijntje geen probleem, maar er bestaan ook mensen waarbij alcoholgebruik problematisch is. Ze zijn verslaafd aan alcohol. Wanneer iemand met een alcoholverslaving geen alcohol kan drinken treden ontwenningsverschijnselen zoals zweten, trillen en slecht slapen op. Ook onrust, prikkelbaar zijn, misselijkheid en braken komen veel voor.
Men kan door de alcoholverslaving problemen krijgen op het werk of in de relationele sfeer. Iemand die verslaafd is aan alcohol kan zich vaak voor een korte periode (één dag) ziek melden. Het verzuim kan de werkgever gaan opvallen met als gevolg dat iemand die verslaafd is aan alcohol zijn of haar baan verliest. Ook kunnen er in de relationele sfeer problemen ontstaan. Zo kan iemand die onder invloed is sneller ruzie maken of dingen zeggen waar hij of zij op een nuchter moment spijt van krijgt. Dit kan ervoor zorgen dat iemand met een alcoholverslaving vrienden en zelfs de liefdespartner kan kwijtraken.
Ontwenningsverschijnselen alcohol
Het lichamelijke afkicken van alcohol duurt tussen de drie tot zeven dagen. Tijdens dit afkicken zal de alcoholist erg veel trek in alcohol hebben. Hij of zij weet immers dat de ontwenningsverschijnselen van het afkicken van alcohol verdwijnen wanneer er weer alcohol gedronken wordt. Echter is er bij een alcoholverslaving sprake van een vicieuze cirkel: om de door de alcohol veroorzaakte ontwenningsverschijnselen permanent te laten verdwijnen, mag er geen alcohol meer worden gedronken. Drinkt de alcoholist wel, dan komen de ontwenningsverschijnselen de volgende keer gewoon weer terug.
Tijdens het afkicken kan de alcoholist erg veel last hebben van trillende handen. Ook komen zweten, misselijkheid en slecht slapen veel voor bij het afkicken van alcohol. Soms kan men ook gaan braken. Ook kan het afkicken van alcohol gepaard gaan met gevoelens van angst en depressie.
Soms treedt een delirium tremens in de eerste week van het afkicken van alcohol op. Dit gaat gepaard met stuipen, een verlaagd bewustzijn en hallucinaties. Men kan ook last hebben van achtervolgingswaanzin.
Afkicken van alcohol met professionele begeleiding
Wanneer u een zware drinker bent en u wilt afkicken van alcohol, neem dan contact op met de huisarts. Het kan levensgevaarlijk zijn om plotseling te stoppen met veel alcohol drinken. Daarom is professionele begeleiding bij het afkicken van alcohol erg belangrijk. Uw huisarts kan ervoor zorgen dat u wordt doorverwezen naar de juiste begeleiding.