Je bent afhankelijk van nicotine

Wanneer je rookt raakt je lichaam verslaafd aan nicotine. Wanneer een roker een tijd niet rookt begint zijn lichaam om nicotine te vragen. Dit is een zeurderig gevoel dat te vergelijken is met het gevoel van honger. Door dit zeurderige gevoel kan een roker zich minder goed concentreren. Hij moet een sigaret opsteken, en zo het lichaam voorzien van nieuwe nicotine, om zich weer op zijn gemak te voelen. Stoppen met roken guru Allen Carr spreekt ook wel van het nicotinemonster dat in het lichaam van rokers zit. Hiermee doelt hij op de lichamelijke verslaving van roken. De rokers kennen allemaal wel de situatie van 's avonds door weer en wind nog sigaretten moeten halen wanneer deze op zijn.

 

 

Gele huid, vingers en tanden en je ruikt naar rook

Wanneer je rookt gaat je huid er een beetje geel uitzien en wordt je huid ook veel sneller oud. Ook je vingers en tanden kunnen door het roken geel worden. Je gaat er van roken dus zeer ongezond uitzien. Ook ruik je naar sigarettenrook, ook al ruik je dat zelf misschien niet. Anderen kunnen heel goed ruiken dat je rookt en sommigen kunnen zelfs ruiken dat er een roker in een bepaalde ruimte is geweest, zonder dat de roker daadwerkelijk in die ruimte gerookt heeft.

 

 

Je conditie wordt slecht door roken

In tabaksrook zit koolmonoxide, welke zich hecht aan de rode bloedcellen. Hierdoor kan het bloed minder zuurstof opnemen en zodoende krijgen ook je spieren en organen minder zuurstof. Hierdoor gaat je conditie achteruit. Omdat ook nog eens je longcapaciteit vermindert door het roken, is roken een dubbele aanslag op je conditie en je ademhalingsvermogen.

 

 

Je geeft veel geld uit aan roken

Een pakje sigaretten kost tegenwoordig rond de zes euro. Ga er vanuit dat iemand ongeveer een pakje per dag rookt. Roken kost dan jaarlijks 2190 euro. Ga na wat je allemaal met dit geld kunt doen. Je kunt er bijvoorbeeld van op vakantie gaan of nieuwe meubels kopen. Of gewoon lekker op een spaarrekening zetten. Denk dus eens na over stoppen met roken wanneer je de volgende keer krap bij kas zit.

 

 

Je loopt kans op allerlei ernstige ziekten

In een sigaret zitten wel meer dan 4000 chemische stoffen. Het is niet zozeer de nicotine zelf die schadelijk is voor het lichaam. Het zijn vooral de andere stoffen die allerlei ernstige ziekten kunnen veroorzaken, waaronder kanker. Onder andere stoffen zoals benzeen en arseen die in sigaretten zitten zijn kankerverwekkend. Ook loopt een roker een grote kans om COPD op te lopen. Daarbij krijg je steeds meer moeite met ademhalen. In de eindfase van de ziekte heb je een zuurstoffles nodig voor constante toevoer van zuurstof.

 

 

Je mag op steeds minder plekken roken

Roken wordt op steeds minder plekken toegestaan. Als je in de loop van de geschiedenis kijkt, kon men eerst nog roken op de werkplek, in de trein en in de kroeg. Nu geldt op al deze plekken een rookverbod. Wanneer je niet zonder nicotine kunt, zal dit erg vervelend zijn. Als je stopt met roken zul je hier in ieder geval geen last meer van hebben.

 

 

Je smaak- en reukvermogen gaan achteruit door roken

Roken heeft invloed op ons smaak- en reukvermogen. Deze verslechteren. Vaak hoor je gestopte rokers zeggen dat zij eten nu veel lekkerder vinden smaken. Dit klopt, want wanneer je stopt met roken herstellen je reuk- en smaakvermogen zich.