Met uw kind praten over blowen

Misschien vermoedt u dat uw kind blowt omdat hij of zij vaak melig en met knalrode ogen thuiskomt. Of u heeft keihard bewijs: u heeft een zakje cannabis gevonden in zijn of haar slaapkamer. Hoe dan ook, wanneer u met uw kind over blowen praat, is het belangrijk dat u kalm blijft en begrip toont. Word vooral niet boos wanneer blijkt dat uw kind inderdaad blowt.

 

Luister goed naar hoe uw kind over blowen denkt. Verbieden en er verder niet over praten zorgt er alleen maar voor dat uw kind stiekem gaat blowen. Op dat moment bent u helemaal niet meer op de hoogte van het blowgedrag van uw kind. Wanneer u kwaad wordt om het feit dat uw kind blowt, zorgt u er tevens voor dat uw kind het zal verzwijgen wanneer er echt verslavingsproblemen ontstaan. En dan kan het zijn dat er juist veel te laat wordt ingegrepen.

 

 

Signalen herkennen

Belangrijk om te weten of met uw kind over blowen praten noodzakelijk is, is het herkennen van de signalen. Zo zorgt blowen over het algemeen voor knalrode ogen. Vaak in combinatie met afwezig of melig gedrag. Ook komen vreetkicks bij blowen regelmatig voor. Men krijgt dan extreme trek en gaat veel eten.

 

Blowen heeft invloed op de schoolresultaten. Cijfers kunnen naar beneden kelderen. Blowen zorgt ervoor dat de motivatie en het plichtsgevoel om huiswerk te maken en te leren sterk verminderd worden. Huiswerk maken gaat tevens moeilijker doordat men zich stoned of high over het algemeen slechter kan concentreren. Daarnaast kan men van blowen erg vergeetachtig worden of essentiële informatie niet onderscheiden van de details. Daarom is stoned of high huiswerk maken of leren sterk af te raden.

 

Herkent u één of meerdere van bovenstaande signalen in zekere mate in uw kind, dan is het zeker raadzaam om eens een balletje op te werpen over alcohol en drugs. Zeg bijvoorbeeld dat u heeft gelezen dat er op zijn of haar leeftijd veel wordt geëxperimenteerd en vraag naar zijn of haar mening.

 

 

Maak duidelijke afspraken met uw kind over blowen

Het best is het om duidelijke afspraken met uw kind over het blowen te maken. Vaagheid werkt voor de meeste jongeren niet. Welke regel u wilt afspreken hangt af van hoe u tegenover blowen staat, maar ook van de mate waarin u denkt er daadwerkelijk grip op te hebben. Natuurlijk moet u blowen op een zeer vroege leeftijd niet gaan tolereren, maar het is altijd beter om op de hoogte te zijn van het blowgedrag van uw kind. Wanneer er verslavingsproblemen ontstaan, kan er namelijk sneller worden ingegrepen wanneer u op de hoogte bent.