Effecten van roken op lange termijn

Hoewel veel rokers het roken van een sigaret als prettig en ontspannend ervaren, brengt roken een aantal grote nadelige effecten op lange termijn. Zo werkt roken zeer verslavend en kunt u er maar beter niet mee beginnen. Wanneer u eenmaal regelmatig rookt, dan zult u zich onprettig of onrustig gaan voelen wanneer het nicotinepeil niet voldoende is. U moet dan roken om u prettig te voelen. Daarnaast is roken een aanslag op uw gezondheid. Longkanker en COPD zijn in meer dan tachtig procent van de gevallen door roken veroorzaakt. Daarnaast kost roken ook nog eens veel geld. Als u dagelijks een pakje sigaretten rookt kunt u jaarlijks al meer dan tweeduizend euro aan roken kwijt zijn. Tevens zorgt roken ervoor dat uw huid snel vaal of kleurloos wordt en sneller last kunt krijgen van rimpels en haaruitval.

 

 

Roken werkt verslavend

Het is op ieder sigarettenpakje te lezen: roken werkt zeer verslavend. Iemand die stevig rookt ervaart een soort onrust in het lichaam wanneer er lang niet gerookt kan worden. De nicotine heeft dan een bepaald peil bereikt en het lichaam vraagt om nieuwe nicotine. Zodra de roker een sigaret opsteekt bereikt de nicotine binnen acht seconden de hersenen waarna de roker zich weer rustig begint te voelen. Na een uur tot anderhalf uur is het nicotinepeil weer gehalveerd en krijgt de roker opnieuw dat gevoel van onrust. Wat weer wordt gestild naar de volgende sigaret. Meestal heeft een roker ook een soort gewoonte gecreƫerd rond het roken. Denk aan de eerste sigaret bij de koffie of een sigaret na het eten. Het zijn vaak die momenten die iemand die gestopt is met roken weer herinneren aan het roken.

 

 

Roken is een aanslag op uw gezondheid

Roken is een aanslag op uw gezondheid in verschillende opzichten. Ten eerste kunt u allerlei vormen van kanker oplopen door het roken, waarvan de bekendste longkanker is. In negentig procent van de gevallen is longkanker het gevolg van roken. Ook loopt u kans om COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) op te lopen. Dit is een aanhoudende blokkade in de longen. In tachtig procent van de gevallen is COPD het gevolg van roken. Ook loopt u als roker twee keer zoveel kans om een hartaanval te krijgen als een niet-roker. Daarnaast krijgen uw spieren en organen minder zuurstof. Dit is een aanslag op uw conditie. Daarnaast gaat u er ook sneller ongezond uitzien als u rookt. Dit komt door het tekort aan vitamine C waar veel rokers mee te maken krijgen.

 

 

Roken kost bakken met geld

De regering besluit iedere paar jaar weer om de accijnzen op tabak te verhogen. Een pakje sigaretten kost rond de tijd van schrijven rond de zes euro. Gaat u uit van dagelijks een pakje sigaretten roken, dan kost roken u jaarlijks al meer dan tweeduizend euro. Van het geldt dat u aan roken uitgeeft kunt u ook veel andere leuke dingen doen.

 

 

U gaat er minder goed uitzien

Roken zorgt ervoor dat uw huid er sneller oud uitziet en dat u sneller last krijgt van rimpels. Ook zorgt roken ervoor dat uw gezicht er grijs, vaal of kleurloos uit gaat zien. Als roker loopt u tevens meer kans om last te krijgen van haaruitval. Veel rokers krijgen gele tanden van het roken en in sommige gevallen ook gele aanslag op de vingers. Verder kunnen veel mensen aan u ruiken dat u rookt. Ook wanneer u al een paar uur niet gerookt heeft. Het is dan ook raadzaam om dagelijks te douchen en schone kleding aan te trekken.