Effecten van blowen op lange termijn

Over het algemeen veroorzaakt het roken van een joint een prettig blij gevoel. Men voelt zich stoned of high. In principe is af en toe een joint roken geen probleem. Problematisch wordt het echter wanneer je dagelijks gaat blowen of alleen nog maar afspreekt met mensen die blowen. Blowen leidt op den duur tot afhankelijk en motivatiegebrek. Sommige blowers zeggen dat zij zonder joint niet kunnen slapen of zeer onrustig slapen. Ook is wiet duur. Blowen kost dus erg veel geld. Tevens kan blowen de kans op psychiatrische aandoeningen vergroten.

 

 

Blowen zorgt voor afhankelijkheid

De verslavende werking van blowen werd lange tijd door specialisten onderschat of gebagatelliseerd. Men dacht dat blowen niet zo verslavend kon zijn. Toch heeft blowen wel degelijk een verslavende werking. De verslavende werking is groter dan ooit tevoren. De hoeveelheid THC in wiet is de laatste jaren behoorlijk gestegen. Veel blowers zeggen dat ze zonder joint niet kunnen slapen of zeer onrustig slapen. Zij zijn dus afhankelijk geworden van het blowen.

 

 

Minder motivatie door blowen

Wanneer iemand met zeer grote regelmaat blowt dan treden de blije effecten van het stoned zijn niet meer op. Iemand zal van het blowen eerder suf worden en ongemotiveerd. Bij veel mensen is het blowen op de lange termijn een aanslag op de motivatie. Iemand zit alleen nog maar suf thuis op de bank. In bijvoorbeeld sporten heeft men geen zin meer. Je gaat dingen verzaken, zoals het op tijd betalen van rekeningen en het contact met familie en vrienden die niet blowen.

 

 

Je bent veel geld kwijt aan het blowen

Blowen is duur. Een goede gram wiet kost op het moment van schrijven ongeveer zeven euro. Een cannabisgebruiker zal hier ongeveer drie joints uit kunnen draaien. Iemand die dagelijks blowt zal al snel deze drie joints per dag roken. Dan zou het blowen al zeven euro per dag kosten. Dat is meer dan tweeduizend euro per jaar. Omdat bij het blowen gewenning optreedt zal een blower al snel sterkere wiet willen kopen. Deze is doorgaans duurder dan zeven euro per gram. Van het geld dat de regelmatige blower per jaar uitgeeft kunnen veel andere leuke dingen worden gedaan.

 

 

Meer kans op psychiatrische aandoeningen

Blowen kan diverse psychiatrische aandoeningen activeren. Het is daarbij onbekend of de aandoening al latent aanwezig moest zijn. Wel is bekend dat wiet stofjes bevat die angst kunnen veroorzaken. Daarom lees je soms verhalen in fora van mensen die angstig werden na het roken van een joint. Bekende aandoeningen die met blowen in verband worden gebracht zijn depressie, angststoornissen en schizofrenie. Denk niet "daar heb ik geen last van". Sommige aandoeningen kunnen pas na enkele jaren aan de oppervlakte komen.

 

 

Je spreekt alleen nog af met mensen die blowen

De grote valkuil van blowen is als je alleen nog maar afspreekt met mensen die ook blowen. Het wordt dan immers normaal in je omgeving om een joint te roken. Dit maakt het ook moeilijker om te stoppen mocht je dat overwegen. Misschien zul je helemaal uit de vriendenkring moeten stappen om succesvol te stoppen met blowen.