Roken werkt zeer verslavend

Bij iemand die dagelijks rookt is het lichaam afhankelijk geworden van nicotine. De roker ervaart een soort onrust wanneer de nicotine in het lichaam beneden een bepaald peil komt. Daardoor krijgt hij trek in een sigaret. Wanneer hij een sigaret opsteekt, bereikt de nicotine binnen acht seconden de hersenen. De nicotine komt weer op een bepaald peil en de roker voelt zich weer rustig. Echter na een uur tot anderhalf uur is de hoeveelheid nicotine in het lichaam weer gehalveerd. Waarna het hele proces van onrust en trek in een sigaret hebben opnieuw begint. Niet voor niets staat er op bijna ieder pakje sigaretten de waarschuwing dat roken zeer verslavend is.

 

Wanneer je de cirkel zou doorbreken door niet meer te roken, dan gaat je lichaam na enkele dagen ook stoppen met steeds om nicotine vragen. Het is de reden waarom de beste manier om te stoppen met roken cold turkey gaan is. Wanneer je nicotinepleisters gebruikt of eerst mindert met roken, dan blijf je toch nicotine in je lichaam krijgen en blijft zo langer verslaafd.

 

 

Roken is slecht voor de gezondheid

Roken is zeer slecht voor de gezondheid. Het is niet zo zeer de nicotine die slecht is. Sigarettenrook bevat meer dan vierduizend chemische stoffen, waarvan een groot deel kankerverwekkend zijn. Longkanker is bij negentig procent van de gevallen het gevolg van roken. Ook loopt een roker grote kans een aandoening aan de longen op te lopen. De chronische longziekte COPD wordt bij tachtig procent van de gevallen veroorzaakt door roken. Tevens speelt roken een aanzienlijke rol bij de kans op beroerte en hartfalen.

 

Rokers hebben twee keer zoveel kans om een hartaanval te krijgen als niet-rokers. Door te koolmonoxide die je via het roken inademt krijgt je hart minder zuurstof. Dezelfde koolmonoxide zorgt er ook voor dat je conditie uiteindelijk achteruit gaat. In plaats van zuurstof nemen de rode bloedcellen koolmonoxide op. Hierdoor krijgen je spieren en organen te weinig zuurstof om optimaal te functioneren.

 

 

Van roken ga je er minder goed uitzien

Roken heeft invloed op onze huid. De huid van een roker gaat er sneller oud uitzien dan de huid van iemand die niet rookt. Je krijgt bijvoorbeeld sneller rimpels en lijnen in het gezicht. Het gezicht gaat er grijs, vaal of kleurloos uitzien. Ook loop je veel meer kans om last van haaruitval te krijgen. Roken veroorzaakt tevens een gele aanslag aan de vingers en tanden.

 

Als roker ruik je naar sigarettenrook. Zelf zul je het misschien niet ruiken omdat je gewend bent aan de geur, maar anderen ruiken het wel. Sommige mensen kunnen zelfs ruiken dat in een bepaalde ruimte een roker is geweest, zonder dat daar daadwerkelijk gerookt is. Reden te meer om regelmatig te douchen en schone kleding aan te trekken.

 

 

Roken kost veel geld

De tabaksprijzen blijven door de jaren heen stijgen. Een pakje sigaretten kost op het moment van schrijven (november 2012) rond de zes euro. Iemand die dagelijks een pakje sigaretten rookt, geeft jaarlijks 2200 euro uit aan roken. Dit is een aanzienlijk bedrag dat aan een heleboel andere leuke dingen besteed kan worden. Wanneer je stopt met roken houd je dit bedrag in feite over. Zet het bedrag bijvoorbeeld op een spaarrekening of ga een keer extra op vakantie.