Bijwerkingen stoppen met roken
Wanneer u plotseling stopt met roken, zal het lichaam zich aan deze verandering moeten aanpassen. Door roken wordt uw lichaam namelijk afhankelijk van de nicotine die in een sigaret zit. Dat uw lichaam zich aanpast zult u vooral merken aan de ontwenningsverschijnselen die optreden na het stoppen met roken. Nu is het niet zo dat u altijd in heftige mate de ontwenningsverschijnselen zult ervaren. Hoeveel last men van de ontwenningsverschijnselen heeft verschilt per persoon.
Problemen met de spijsvertering komen veel voor bij mensen die net zijn gestopt met roken. Vaak in de vorm van verstopte darmen en maagproblemen. U kunt meer gaan snoepen na het roken. De eetlust kan verhoogd zijn.
Concentratieproblemen, trillen en rusteloosheid zijn veel genoemde klachten. Dit kan leiden tot het slechter functioneren op het werk tijdens de eerste dagen. Men kan erg gespannen zijn. Ook duizeligheid en hoofdpijn zijn klachten die kunnen optreden wanneer men pas is gestopt met roken.
Het stoppen met roken heeft in sommige gevallen ook invloed op de slaap. Zo kan men problemen hebben met het inslapen, nog uren wakker liggen tot men in slaap valt of juist wel slapen, maar badend in het zweet wakker worden. Ook kunt u vaker gaan dromen en is het goed mogelijk dat uw dromen vreemder zijn dan normaal.
Omgaan met de bijwerkingen van stoppen met roken
Natuurlijk is het wel de bedoeling dat u gestopt blijft en niet doordat de bijwerkingen zo heftig zijn weer een sigaret opsteekt. Daarom is het goed om te leren omgaan met de verschillende bijwerkingen. Helaas is er niet echt een toverpil, maar er zijn wel kleine dingen die u kunt doen om de bijwerkingen van het stoppen met roken draaglijker te maken.
Zoals is het in eerste instantie zaak dat u zichzelf blijft herinneren aan het feit dat de bijwerkingen optreden door het roken. Wanneer u weer een sigaret zou opsteken op te zorgen dat de bijwerkingen weer weggaan, doorbreekt u de vicieuze cirkel niet. Wanneer u een sigaret zou opsteken in een moeilijkere periode wordt het lastiger om daarna weer te stoppen. Het beste is het om heftige trek uit te zitten. De ergste trek is vaak na een paar minuten al over.
Het kan ook goed zijn om bepaalde activiteiten waar u zou roken tijdens of na de activiteit op een andere manier te doen. Dus in feite uw routine doorbreken door het net anders te doen. Rookt u bijvoorbeeld altijd na de lunch, maak dan eens na de lunch een korte wandeling of drink wat water. Overigens is veel water drinken na het stoppen met roken altijd een goed idee.
Vermijd tijdens de eerste dagen zoveel mogelijk situaties waarin u wordt verleid om te roken. Wanneer iemand u een sigaret aanbiedt, sla het aanbod dan af en zeg dan dat u gestopt bent met roken.
Nicotinevervangers
Nicotinevervangers zijn eigenlijk vervangers van de sigaret. Gebruikt u nicotinevervangers, dan krijgt u nog steeds nicotine in uw lichaam. Nicotinevervangers kunnen een ideale ondersteuning bieden wanneer u het roken wilt afbouwen of wanneer het stoppen op eigen kracht niet goed lukt. Nicotinevervangers zorgen ervoor dat de bijwerkingen van het stoppen met roken verminderen. De nicotinevervangers bestaan in verschillende vormen: nicotinepleisters, nicotinekauwgom en nicotinetabletten. Het zijn vrij verkrijgbare medicijnen, waardoor u ze gewoon bij de supermarkt of bij de drogist kunt kopen.
Coaching
Coaching kan ervoor zorgen dat u na het stoppen ook gestopt blijft. Bij coaching wordt u begeleid door een deskundige. Er zijn verschillende vormen van coaching bij het stoppen met roken. Zo kunt u kiezen voor telefonische coaching, face-to-face coaching, leefstijltraining en groepstraining.