Hoe ontstaat een alcoholverslaving?
Natuurlijk is het lekker om af en toe een glaasje alcohol te drinken. Echter minder leuk wordt het wanneer er een alcoholverslaving ontstaat. Op dat moment moet de drinker alcohol drinken om zich lekker te voelen. Een alcoholverslaving ontwikkelt zich langzaam. In een periode van zes maanden tot twee jaar kan iemand mondjesmaat steeds meer gaan drinken. Eerst elke weekend, daarna een paar keer per week, daarna dagelijks thuis onder het mom van ontspanning na een werkdag.
Eerste fase van alcoholisme
Omdat er tolerantie ontstaat gaat de persoon steeds meer drinken. Met andere woorden: de persoon heeft steeds meer alcohol nodig om het gewenste effect te bereiken. Het gewenste effect kan bijvoorbeeld zijn dat men zich iets losser voelt, stress wegvalt of zich aangeschoten voelen. De eerste fase van alcoholisme treedt op wanneer de persoon last krijgt van deze toenemende tolerantie en black-outs. Daarbij begint de persoon schuldgevoelens te krijgen en het onderwerp alcohol te ontwijken in gesprekken met anderen. Ook is vaak te zien dat men andere drinkers gaat opzoeken en dat activiteiten waar niet gedronken wordt als saai worden bestempeld. De persoon gaat activiteiten zonder alcohol steeds minder opzoeken. Tevens is te zien dat er problemen op het werk ontstaan zoals laat komen, met een kater naar het werk gaan of regelmatig ziek melden. Het ontstaan van een ernstige alcoholverslaving is in deze fase volop in gang.
Middenfase van alcoholisme
De persoon gaat steeds meer drinken om schuldgevoelens weg te drinken. Ook ontstaan hier de ontwenningsverschijnselen. Iets wat te zien is bij alcoholisten is het zogenaamde ochtenddrinken. Dit is het drinken van alcohol in de ochtend om de ontwenningsverschijnselen op te heffen en de kater milder te maken. Wanneer er een tijdje niet wordt gedronken kan de alcoholist last gaan krijgen van trillen of beven. Ook ontstaan er angsten die worden opgeheven door het drinken van alcohol. Alcoholproblemen zullen door de persoon nog steeds ontkent worden. Vaak is er sprake van verlies van baan, relaties die uitgaan en familieproblemen. Een persoon kan nog meer gaan drinken om deze problemen weg te drinken.
Gevorderd stadium van alcoholisme
In deze fase is het alcoholgebruik zeer levensbedreigend. De kans op hartaanvallen en beroertes wordt steeds groter. Tevens begint de alcohol de lever, maag en het zenuwstelsel aan te tasten. Het alcoholgebruik loopt compleet uit de hand. Soms kan de alcoholist een psychische aandoening zoals achtervolgingswaanzin ontwikkelen. Stoppen wordt gevaarlijk. Men kan bij plotseling stoppen namelijk last krijgen van hartkloppingen en hallucinaties. Berucht is het delirium tremens. Hierbij treden hallucinaties en illusies op. Mensen en voorwerpen worden bijvoorbeeld als levensbedreigend gezien.
Alcoholisme in de omgeving
Het kan voorkomen dat u vindt dat iemand in uw omgeving te veel drinkt. Dit iets meer drinken kan te maken hebben met bepaalde fasen in het leven, zoals bijvoorbeeld de student gemiddeld meer drinkt dan zijn leeftijdsgenoten. Vaak is dit tijdelijk van aard. Toch kan het zijn dat er iemand in uw omgeving een alcoholverslaving ontwikkelt.
Er zijn verschillende signalen om het risico's bij iemand in de omgeving te herkennen. Drinkt de persoon bijvoorbeeld om de stemming te veranderen? Dan kan dit leiden tot probleemgebruik. Als iemand drinkt om de stemming te veranderen blijft het meestal ook niet bij één of twee drankjes. Vooral niet wanneer er een tolerantie voor alcohol ontwikkeld wordt. Daarbij zal de persoon zich vaak ziek melden op het werk of afspraken afzeggen. De kater moet immers af en toe uitgeslapen worden.
Het zal moeilijk zijn om het risico op alcoholverslaving te bespreken met de persoon waarvan u denkt dat hij of zij teveel drinkt. Wanneer er daadwerkelijk problemen zijn in zijn of haar leven die alcoholgerelateerd zijn, dan zal die persoon dat in eerste instantie stellig ontkennen. Of zeggen dat het zo een vaart niet zal lopen. Niemand wil immers te boek staan als een alcoholist.
Het ligt er dan ook maar aan wat uw verhouding met de betreffende persoon is wanneer er inderdaad sprake is van alcoholproblemen en de vorming van een verslaving. Over het algemeen geldt dat iemand uit de eigen omgeving waar de persoon met de alcoholproblemen veel respect voor heeft, de grootste kans van slagen heeft om de persoon ertoe te bewegen om hulp te zoeken.
Ontwenning van alcohol
Alcoholisme wordt als een groot maatschappelijk probleem gezien. Er is dan gelukkig ook hulp beschikbaar voor mensen die willen afkicken. Men kan de hulp inschakelen van bijvoorbeeld de Brijder verslavingszorg of de GGZ. Men kan zich laten opnemen in een afkickkliniek maar dat hoeft niet. Men kan dus thuis afkicken met de ondersteuning van verslavingszorg.
Bij het afkicken van alcohol is er sprake van lichamelijke ontwenning en geestelijke ontwenning. Het lichamelijke ontwennen duurt tussen de drie en zeven dagen. Daarbij zijn de eerste dagen meestal het heftigst. Men krijgt last van trillende handen, gaat zweten, de bloeddruk is verhoogd en men kan last hebben van spanning en spierkrampen. Ook slaapt men slecht de eerste nachten. Men kan zich somber, lusteloos of angstig voelen. Soms krijgt men last van toevallen of een epileptisch insult. Daarbij is sprake van bewustzijnsverlies en spierkrampen. In een enkel geval treedt een delirium tremens op. Daarbij is sprake van een verlaagd bewustzijn en hallucinaties.
Geestelijk kan het langer duren om af te kicken van de alcohol. Men heeft immers lange tijd met alcohol geleefd en moet nu leven zonder. Men kan in het begin onrustig zijn, zich anders voelen. Soms kan men weer trek krijgen in alcohol, maar dan moet men het toch laten staan. Dit kan in het begin moeilijk zijn. Daar komt wel voor terug dat de realiteit weer tastbaar wordt. De roes verdwijnt.