Alcohol is sociaal erg geaccepteerd. Even een drankje doen op vrijdagmiddag met vrienden of collega's hoort erbij. Drinken heeft echter ook gevolgen voor de gezondheid. Gevolgen op lange en op korte termijn. Allereerst is er natuurlijk de kater na een avond flink doorzakken. De kater komt de volgende dag en daarbij hoort over het algemeen hoofdpijn en een moe en lui gevoel. Verder heeft regelmatig drinken lange termijn effecten op de gezondheid. Effecten die niet positief zijn.

 

 

Kan alcohol ook goed zijn voor de gezondheid?

Nu heeft u vast wel eens gehoord dat dagelijks een beetje alcohol een heilzame werking heeft. Dit klopt, maar dan moet het wel gaan om aanvaardbaar alcoholgebruik. Zo hebben matige wijndrinkers dertig procent minder kans op hart- en vaatziekten dan mensen die niet drinken. Men denkt dat dit komt door de verhoogde hoeveelheid DHL ("goede cholesterol") in ons bloed.

 

Met matig gebruik wordt ook echt matig gebruik bedoeld. Drinkt u dagelijks een glaasje wijn, maar drinkt u in het weekend heel veel, dan zal het alcoholgebruik alsnog meer schade aan de gezondheid brengen dan dat het goed zal doen.

 

 

De kater

De kater komt de dag na een avond stevig doordrinken. De kater heeft verschillende oorzaken, waarvan de belangrijkste uitdroging, een lagere bloedglucosespiegel en verschillende effecten op het zenuwstelsel zijn. Met een kater gaan hoofdpijn, misselijkheid, lusteloosheid en overgevoeligheid voor externe prikkels gepaard.

 

Alcohol werkt dehydrerend. Door tegenwerking van het antidiuretisch hormoon neemt de productie van urine toe. Daarmee gaat uitdroging gepaard. Dit veroorzaakt de hoofdpijn (vocht wordt uit de hersenen onttrokken), de droge mond en de slaperigheid die bij een kater horen.

 

 

Schadelijke effecten van alcohol op de gezondheid

Er zijn veel schadelijke effecten die alcohol heeft op de gezondheid. Zo is alcohol een aanslag op verschillende organen en kunnen door het alcoholgebruik diverse ziekten ontstaan.

 

Hersenbeschadiging

Overmatig alcohol drinken kan flinke schade veroorzaken aan de gezondheid. Bij het voor langere tijd drinken van meer dan vijfentwintig glazen per week, is er kans op hersenbeschadiging. Als gevolg hiervan wordt het geheugen slechter en gaat het denken trager. Ook weet iemand die deze schade oploopt zich minder goed aan te passen aan veranderingen in de omgeving.

 

In het uiterste geval kan zich Korsakov ontwikkelen. Dit is een aandoening die gepaard gaat met geheugenverlies, het onvermogen om iets nieuws te leren en desoriëntatie van tijd en locatie. Korsakov kan zich sneller ontwikkelen wanneer naast jarenlang te veel drinken ook sprake is van een ernstig tekort aan vitamine B1.

 

Alcohol en de lever

Ook hoopt zich bij enkele dagen flink drinken vet op in de lever. Hierdoor kan de lever gaan zwellen. Regelmatig gaat dit gepaard met een slechte eetlust, pijn, braken en misselijkheid. Het enige wat men kan doen is tijdelijk niet drinken. Drinkt men jarenlang dan loopt men ook het risico op levercirrose. Daarbij gaat de lever slechter functioneren en wordt het moeilijker om andere stoffen af te breken, omdat aan het afbreken van alcohol voorrang wordt verleend.

 

Alcohol en de maag

Maagslijmvlies is bedoeld om de maagwand tegen maagzuur en bacteriën te beschermen. Door overmatig alcohol drinken kan er een beschadiging aan dit slijmvlies ontstaan. Dit gaat gepaard met maagpijn en soms zelfs veel overgeven. Bij echt voor langere tijd te veel drinken kan er een maagzweer of een maagvliesontsteking ontstaan. Irritatie van de maag kan ook optreden als ontwenningsverschijnsel bij het stoppen met drinken van alcohol.

 

Alcohol en hart- en bloedvaten

Het is bekend dat men van matig alcoholgebruik minder risico loopt op hart- en vaatziekten. Maar te veel drinken zorgt er juist voor dat men last krijgt van hart- en vaatziekten. Denk daarbij aan een verhoogde bloeddruk en kans op hartritmestoornissen en hersenbloedingen.

 

Alcohol en kans op kanker

Wanneer u dagelijks drie of meer glazen alcohol drinkt, dan loopt u een verhoogde kans op kanker aan de mond en de keel, het strottenhoofd en de slokdarm. Drinkt u veel meer, dan loopt u ook het risico op kanker aan de dikke darm en de lever. Rookt u er ook nog eens bij, dan is de kans op kanker extra groot. Vrouwen lopen door het drinken van alcohol ook kans op borstkanker.

 

Slechter eten

Veel mensen denken dat alcohol dik maakt. Het dikmakende effect is echter indirect. Vaak veroorzaakt alcohol een hongergevoel. Regelmatig zien we dan ook dat men een kaasplankje of bitterballen bestelt bij het drankje. Of men na een avondje drinken nog even langs de shoarmatent gaat. Wie alcohol heeft gedronken heeft vaak zin in vet eten. Dit vette eten zorgt ervoor dat men dik kan worden.

 

 

Gezond leven en alcohol drinken

Natuurlijk kunt u best af en toe een glaasje bier of wijn drinken. Gezond leven en alcohol drinken kunnen prima samengaan. Bijvoorbeeld wanneer u gezond eet (voldoende vitaminen), regelmatig sport en goed slaapt. Houd voor uzelf een maximum aan. Bijvoorbeeld dat u na twee of drie glazen alcoholhoudende drank overstapt naar non-alcoholische drankjes. Het is aan te raden om af en toe ook een glaasje water te vragen. Zo zorgt u ervoor dat u niet uitdroogt.