Alcoholverslaving
Een biertje of een wijntje op een zomerse dag. Dat is natuurlijk erg lekker en ontspannend. Voor de meeste mensen zal alcoholgebruik geen problemen veroorzaken in het leven. Maar er is ook een groep mensen die wel een alcoholprobleem heeft. Men kan aan alcohol verslaafd raken. Ook kan te vaak alcohol drinken voor problemen op andere vlakken zorgen. Zo kan iemand zich ziek melden op het werk na een avond flink drinken. Maar wanneer dit te vaak gebeurt zal de werkgever zich gaan afvragen waarom iemand zich zo vaak ziek meldt. Er kunnen zodoende problemen ontstaan op het gebied van werk en financiën.
Iemand met een alcoholverslaving zal niet veel aandacht besteden aan gezondheid. Meestal gaat hij of zij ook slecht eten en wordt er ook niet aan sport gedaan. Daarnaast kan het zijn dat de persoon van alcohol geen echte kick meer krijgt en naar de harddrugs grijpt. Iemand kan ook naar andere drugs grijpen om de effecten van de alcohol tegen te gaan en er weer even tegenaan te kunnen. Cocaïne is daar een voorbeeld van. Hiervan wordt men alert en voelt men zich weer nuchter. Zo kan men meer drinken. Op deze manier kan iemand ernstig in de problemen raken. Het is zeer belangrijk dat een alcoholverslaving wordt aangepakt, voordat de alcoholverslaving andere problemen gaat veroorzaken.
Stoppen met het gebruik van alcohol
Iemand kan besluiten om te stoppen of te minderen met het alcoholgebruik. Het is raadzaam om daarbij hulp in te schakelen. Vooral wanneer u denkt dat het stoppen of minderen erg moeilijk gaat worden. Voor stevige drinkers is het noodzakelijk dat de huisarts wordt geraadpleegd. Bij een ernstige alcoholverslaving kan plotseling stoppen namelijk levensgevaarlijk zijn.
U kunt, wanneer u dat wilt, gebruik maken van de faciliteiten die een afkickkliniek biedt. Het voordeel van een afkickkliniek is dat de slagingskans groot is, omdat u wordt begeleid door professionals en u contact heeft met lotgenoten. Wanneer u een afkickkliniek ietwat overdreven vindt kunt u ook leefstijltraining volgen. Hierbij woont u wekelijks een sessie bij waar ook sprake is van contact met lotgenoten. U kunt uw huisarts vragen voor meer informatie over de behandeling van de alcoholverslaving.
Ook wanneer de de heftigere afkickverschijnselen in intensiteit verminderen, kan het moeilijk blijven om van de alcohol af te blijven. Alcohol is iets dat sociaal geaccepteerd is. Veel mensen willen bijvoorbeeld afspreken in het café of een biertje doen op het terras in de zomer. Het kan zijn dat u bang bent voor terugval en moeite heeft met deze locaties.
De afkickverschijnselen van alcohol
Dat het niet iedereen lukt om ook gestopt te blijven, wist u waarschijnlijk al. Wanneer u stopt met alcohol kunnen er namelijk afkickverschijnselen optreden. De ene persoon zal meer last hebben van deze afkickverschijnselen dan de ander. Het is vooraf niet te voorspellen in welke heftigheid te afkickverschijnselen bij een persoon zullen optreden.
De eerste dagen na het stoppen zal iemand zich onrustig kunnen voelen. Vaak gaat dit gepaard met prikkelbaarder zijn. Iemand kan dus onbedoeld sneller uit zijn slof schieten. Ook kan iemand zich somber en misselijk voelen. U kunt last van de maag en darmen krijgen. Ook komen trillen, overmatig zweten, slecht slapen en hoofdpijn veel voor bij mensen die stoppen met het gebruik van alcohol.
Berucht is het delerium tremens. Dit kan optreden wanneer men een stevige drinker was en plotseling stopt. Bij het delerium tremens treden ernstige verwarring en hallucinaties op. Het gevoel voor realiteit raakt verstoord. Hulp van een arts is nodig.