Afkicken van alcohol

Alcohol is erg sociaal geaccepteerd. Even een biertje doen met vrienden of collega's op een zomerse namiddag is heel normaal. Maar problematisch wordt het alcoholgebruik wanneer men dagelijks gaat drinken. Op dat moment treedt er verslaving op. Iemand die verslaafd is aan alcohol, kan niet meer zonder. Een alcoholist staat op met alcohol en gaat er weer mee naar bed.

 

Verslaving aan alcohol werkt zeer invaliderend. Zo kan men zijn sociale contacten en werk- en financiële verplichtingen gaan verzaken. Op die manier ontstaan er naast alcoholproblemen ook problemen op andere vlakken. Iemand die veel drinkt kan zich bijvoorbeeld vaak de dag na een avond drinken ziek melden waardoor de persoon te vaak als ziek staat genoteerd bij de werkgever. Hierdoor kan de persoon zijn of haar baan verliezen. Ook veel huwelijken en relaties mislukken door te veel alcoholgebruik.

 

Wanneer de nadelen van alcoholgebruik groter worden dan de voordelen die het biedt, dan kunt u beter minderen of stoppen met alcohol drinken. U zult dan moeten afkicken van de alcohol.

 

 

Ontwenningsverschijnselen bij het afkicken van alcohol

Op het moment dat de alcoholist geen alcohol kan drinken, treden er ontwenningsverschijnselen op. Men kan gaan trillen, zweten en slecht slapen. Daarnaast kan men onrustig en chagrijnig zijn. Men voelt zich somber en kan zich misselijk voelen en gaan braken. Ook is er de kans dat men zich angstig voelt. Deze klachten verdwijnen na enkele dagen.

 

Wat waarschijnlijk nog het zwaarst is, is het leren leven zonder alcohol. Bij een alcoholist heeft alcohol een belangrijke rol in zijn of haar leven gehad. Activiteiten kunnen als saai worden ervaren wanneer met het alcoholgebruik is gestopt. Ook zal men in het begin kunnen trachten om plekken waar alcohol wordt gedronken te vermijden. Met iemand anders afspreken in een café bijvoorbeeld kan lastig worden als men bang is voor terugval.

 

Zeer berucht is het delirium tremens dat kan optreden bij mensen die afkicken van alcohol. Hierbij raakt men ernstig verward en kan men gaan hallucineren. Het contact met de realiteit raakt even verstoord. Het is van groot belang dat er een huisarts ingeschakeld wordt.

 

 

Hulp bij het afkicken van alcohol

Afkicken van alcohol wordt door artsen erg serieus genomen. Plotseling stoppen met drinken kan zelfs levensgevaarlijk zijn wanneer men van veel drinken gaat naar helemaal niet drinken. Daarom is het belangrijk dat u contact opneemt met uw huisarts. Deze kan u vertellen wat u het best kunt doen om van de alcohol af te kicken.

 

Er zijn speciale afkickklinieken die u kunnen helpen. Daarnaast kunt u een leefstijltraining volgen bij verslavingszorg. U kickt dan thuis af, maar gaat wekelijks naar een bijeenkomst waar u hulp krijgt bij het afkicken van alcohol.